TZYMB

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

Zirai Öğretimin 166. Yıldönümü Kutlu Olsun

Zirai öğrenimin 166. yılı Zİrai Yüksek Öğrenimin de başlangıç noktası olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde törenlerle kutlandı. Törenlere Birliğimiz adına Genel Başkan Fehmi KİRAZ ve Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir YÜREKLİ iştirak ettiler. Genel Başkan Fehmi KİRAZ Birlik adına yaptığı konuşmada ziraat mühendisliği mesleğinin övünç kaynağı bir meslek olduğunu vurguladı. Yaşanan bazı sorunları da dile getiren KİRAZ, "TZYMB olarak gönlümüz öncelikle ilk ana fakülte olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi etrafında şekillenen bir Tarım Üniversitesinin kurulmasıdır." dedi.

1846 yılında Ayamama çiftliğinde başlayan, Halkalı Ziraat Mektebi, Yüksek Ziraat Enstitüsü, ilk fakültemiz Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültemizle devam eden bugün 166. sını kutladığımız zirai öğretim mesleğimiz adına şanlı bir süreçtir. Ve kendi adıma da Ziraat Mühendisi olmak, Türkiye’nin ilk Ziraat Fakültesi olan bu fakülteden ve siz değerli hocalarımızın eğitimi ve öğretimi ile mezun olmak ta gurur kaynağımdır.
Bütün meslektaşlar adına her zaman gururlu olmalıyız, çünkü gururu en çok hak eden mesleklerin en başında gelmekteyiz.
Çünkü insanoğlunun yaşamını sürdürebilmesi için gıda ve besini sağlayan en başta bizleriz, Ziraat Mühendisliği bilimidir.
Tabii ki bu 166 yıllık süreçte bilim ve teknolojinin gelişimine göre bilimimizin ve mesleğimizin uğraş alanları ve çıktıları da gelişmiştir.
1927 1950 1985 2012
Türkiye nüfusu; 13,5 mil. 21 mil. 50 mil. 75 mil.
Tarım alanlarımızın artmadığını hatta bu süreç içerisinde hep azaldığını, tarımsal altyapı yatırımlarının bu süreçteki nüfus ve teknolojik gelişim sürecine ayak uyduramamış ki; hala 5-6 milyon ha alan sulamaya açılamamış, toplulaştırma yapılamamış, kadastro ve miras hukuku sorunları çözülememiş, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinde büyük sıkıntılar varken;
Nüfus yaklaşık 6 kat artmış ama bu ülkede açlıktan, kıtlıktan ölümler hiç olmamıştır.
Bunun en büyük mimarı Ziraat Mühendisliği mesleği ve Ziraat Mühendisleridir.
Daha 40 yıl önce buğdayın dekara verimi 80 Kg iken, bugün 250 Kg lara çıkmış ki sulanabilir alanlarımız olabilse bu verim 500 Kg lara ulaşacaktır,
Daha 15 yıl önce pamuk verimi dekara 300 Kg iken bugün 500 Kg ların üzerine çıkmış, ve diğer ürünlerde de durum böyle ise;
Bunda en büyük pay mesleğimizindir, bizlerindir. İşte bu yüzden hep gururluyuz, mutluyuz.
– Mesleğimizin başarılarından bahsettik, bir kez daha gururlandık ama hala sorunlarımız maalesef devam etmektedir;

1- Son yıllarda istihdam oranımızda kayda değer bir artış bulunmakla birlikte istihdam sorunlarımız vardır; ,
Az önce bahsettiğim tarımın sürüdürlebilirliğindeki, altyapıdaki, politikadaki sorunlar istihdamımıza da sirayet etmektedir.
Tarım Bakanlığının uygulamaya koyduğu kanun ve mevzuatlardan kaynaklanan istihdam sorunları vardır,
Tabii ki tarımdaki ve mevzuat uygulamasındaki bu sorunlar devam ettikçe mesleğimizin gelecek projeksiyonundaki belirsizlikler de devam edecektir,

2- İstihdam durumu ile mezun sayısında orantısızlık bulunmaktadır;

– Fakültelerin sayısı hızla artmaktadır,
– Mesleğimizin yetki sahasındaki branş parçalanmaları olmaktadır; gıda, su ürünleri gibi bölümler ayrılmaktadır,
– Ara ziraat eğitiminde organik tarım, fidancılık, v.s. gibi bölümler açılmaktadır,
– Veterinerlik biliminden zootekni, süt teknolojisi ve gıda ile alana müdahale vardır.
– Tüm bu sorunlara, parçalanmışlığa belki de çözüm olabilecek, dünyadaki tüm gelişmelerin daha kolay takip edilebileceği, yanı başımızdaki bölgelere; Orta Asya, Kafkasya, Ortadoğu, Afrika gibi tarımda bakir alanlara konusunda uzmanlaşmış ziraat mühendisi ihraç edebilecek, dünyada diğer ülkelerde başarılı örnekleri bulunan, zaman zaman önerilmiş ama hayat bulmamış, en son tam 1 yıl önce zirai öğrenimin yıl dönümünde ve 2011 Mayıs ayında yaptığımız bir panel ile tüm çevrelere duyurusunu yaptığımız Tarım Üniversitelerinin kurulmasıdır.

Parçalanmışlığın ve yetki alanı kargaşasının giderilebileceği ihtisaslaşmış tarım Üniversitesi önerimizin son 1 yılda hükümet kanadında da ses getirmiş olmalı ki, Malatya’da ve Konya’da kurulma girişimlerini izlemekteyiz ve bu bizi mutlu etmektedir.
TZYMB olarak gönlümüz öncelikle ilk ana fakülte olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi etrafında şekillenen bir Tarım Üniversitesinin kurulmasıdır.
Saygı değer misafirler, bizleri bu güzel toplantıya davet eden değerli dekanımıza teşekkür eder, zirai öğrenimimizin 166. Yılını tekrar tebrik eder saygılarımı sunarım.