TZYMB

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

ZİRAİ ÖĞRENİMİN 162. YILDÖNÜMÜNDE ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİNİN DURUMU

Ülkemizdeki Ziraat Mühendisi sayısı AB Ülkelerindeki toplam Ziraat Mühendisi sayısını aşmıştır. Bu durum plan ve proje ile ilgilenen Ziraat Mühendislerinin plansız projesiz olarak artmasına yol açmıştır. Çalışan Ziraat Mühendislerinin ücret ve diğer sosyal hakları da sıradan memurlarınkinden farklı değildir. Tarım sektörünün durumu da her yıl kötüye gitmiştir. Tarım sektörünün Ekonomideki ağırlığı her yıl azalmıştır. Tarım ürünleri ihracatçısı olan Ülkemiz temel tarım ürünlerini bile ithal eder duruma gelmiştir. Çiftçilerin yoksullukları artmış ve çiftçiler üretimden kopmuşlardır. Kırsal alandaki yoksul nüfus son 3 yılda 1,5 milyon artmıştır.



 

TÜRKİYE’ DE ZİRAİ ÖĞRENİMİN BAŞLAYIŞININ 162. YILDÖNÜMÜ MÜNASEBETİYLE


                                                   BASIN BİLDİRİSİ                                                  

 


162. YILDÖNÜMÜNDE ZİRAİ ÖĞRENİMİN VE


ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİNİN DURUMU


 


Ülkemizde Zirai Öğrenimin başlangıcı olarak kabul edilen 10 Ocak’ta başta Ziraat Fakülteleri olmak üzere Ziraat Mühendislerinin Örgütleri panel, sempozyum ve konferans gibi çeşitli etkinlikler düzenlemekte, bu etkinliklerde; Ziraat Fakültelerindeki eğitim, Ziraat Mühendisliği mesleği ile Tarım sektörünün sorunları tartışılmakta, sorunlarla ilgili çözüm önerileri ilgili makamlara iletilmektedir.


162 yıl boyunca her yıl sorunları ve çözüm önerileri ilgili makamlara iletilen Tarım Sektörü, Ziraat Mühendisliği ve Zirai Öğrenimin durumu dünden daha iyi değildir ve durum daha da ağırlaşmaktadır. Durum gün geçtikçe içinden çıkılmaz hale gelmektedir.


30 yıl önce Ziraat Fakültelerine giriş için gerekli puan fen puanı ile öğrenci alan İnşaat Mühendisliği, Mimarlık bölümleri ve Diş Hekimliği, Eczacılık Fakülteleri ile aynı iken: bugün Meslek Yüksek Okulları ile benzer hale gelmiştir. Ziraat Fakülteleri Mühendislik vasfı taşımayan öğrencileri dahi kabul ettiği halde 2006 yılında öğrenci kontenjanlarını dolduramayan Ziraat Fakülteleri olmuştur. Yüksek puan alan öğrenciler Ziraat Mühendisliği mesleğinin iş imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle Ziraat Fakültelerini tercih etmezken Ziraat Fakültesi sayısının azalması gerekirken her yıl yenileri açılmış ve bugün Ülkemizdeki Ziraat Fakültesi sayısı 29’a ulaşmıştır. Ülkemizdeki Ziraat Mühendisi sayısı AB Ülkelerindeki toplam Ziraat Mühendisi sayısını aşmıştır. Bu durum plan ve proje ile ilgilenen Ziraat Mühendislerinin plansız projesiz olarak artmasına yol açmıştır.


Çalışan Ziraat Mühendislerinin ücret ve diğer sosyal hakları da sıradan memurlarınkinden farklı değildir. Tarım sektörünün durumu da her yıl kötüye gitmiştir. Tarım sektörünün Ekonomideki ağırlığı her yıl azalmıştır. Tarım ürünleri ihracatçısı olan Ülkemiz temel tarım ürünlerini bile ithal eder duruma gelmiştir. Çiftçilerin yoksullukları artmış ve çiftçiler üretimden kopmuşlardır. Kırsal alandaki yoksul nüfus son 3 yılda 1,5 milyon artmıştır.


Her yıl olduğu gibi bu yılda 10 Ocak’ta aynı konular tartışılacaktır. Ziraat Mühendisleri aynı konuları tartışmak yerine Tarımda kalkınmış bir Türkiye istemektedir.


Sorunları giderilmiş bir Tarım Sektörü, Ziraat Mühendisliği Mesleği ve Eğitimi dileğiyle.


           

            Dr. Ahmet ERDURMUŞ

            Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

            Genel Başkanı