TZYMB

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

Ziraat Mühendisleri hak ettiği yerde mi?

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Ziraat Mühendisliği ve Tarım Toplumda Nasıl Algılanıyor? Konulu bir forum düzenlendi. Akademisyen, bürokrat, iş dünyası temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de çeşitli oturumlarda iştirak ettiği “Ziraat Mühendisleri hak ettiği yerde mi?” konulu forumda Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi KİRAZ da bir konuşma yaptı.

KİRAZ konuşmasında özetle "Gıda Mühendisliği ile kaliteli gıdanın üretileceği öngörüsü ortaya atılıyor ama temelden yoksun yani gıdanın temelini oluşturan Ziraat ürünlerinin kaliteli olabilmesi gereklidir ve Ziraat Mühendisi Mesleğinin önemi bundan dolayıdır.

Organik tarım, seracılık, fidan yetiştiriciliği gibi programları olan Meslek yüksekokulları sanki bunlar yeni bir uzmanlık alanıymış gibi popülerliliğinden yararlanarak farklı bir sunumları ile meslek alanımız daraltılmaya çalışılıyor. Bu faaliyetler zaten ziraat mühendislerinin görevleri arasındadır. Bu zaten bizim işimizdir.

Biz bugün Ziraat Mühendisliği Mesleğinin hak ettiği yerde olup olmadığı tartışıyoruz, her şeyden önce bir insan olarak ve vatanını seven bir ziraat mühendisi olarak gelecekten ümitli olduğumu ve en kısa zamanda Ziraat Mühendislerinin hak ettiği noktaya ulaşacağına yürekten inandığımı belirtirim.
Her şeyden önce insanların kafasındaki meslekle ilgili kötü imajın silinmesini sağlamamız gerekir. Ziraat mühendisliğinin gereksiz bir meslek olmadığını, işsizliğin sadece ziraat mühendislerine ait olmadığı, ülkenin bir gerçeği olduğunu, insanoğlunun beslenmesine hizmet ederek kutsal bir görevi yerine getiren neferler olduğunu anlatmamız gerekir. Ama bunun böyle olduğunu öncelikle bizlerin yani Ziraat Mühendislerinin anlaması ve kabul etmesi gerekir. Bu anlamda mesleki örgütlerimize başta da bize görev düşmektedir.

Sektörün beklentilerini göz önüne alarak, mesleğin sorunların genel manada çözerek, basın ve halkla ilişkiler noktasında bütün meslektaşlarımıza, meslek örgütlerimize ve Ziraat fakültelerindeki hocalarımıza görev düşmektedir. Tarımla ilgili her konuda diğer meslek dallarından herhangi birisi yerine, konusunda uzmanlaşmış bir ziraat mühendisinden görüş istenmesi gerektiği çok önemli bir husustur.

Dünya nüfusunun bu hızda artmaya devam etmesi halinde önümüzdeki 50–60 yıl içerisinde insanlığın daha fazla açlıkla karşı karşıya kalacağı ifade edilmektedir. Ancak; Türkiye sevdalısı Ziraat Mühendisleri sayesinde bu ülke insanı aç kalmayacaktır." dedi.