TZYMB

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

TOHUMCULUKLA İLGİLİ TZYMB BASIN BİLDİRİSİ

TÜRKİYE’ DE TOHUMCULUK YOK EDİLİYOR. HÜKÜMET OLUMLU BİR ADIM ATARAK, YERLİ TOHUMCULUĞU KORUMAYA YÖNELİK OLARAK 6 ARALIK 2007 TARİHİNDE TOHUM İTHALATINDA %19,3 VERGİ ALINMASI KARARINI ALMIŞTIR. ANCAK AYNI HÜKÜMET BU KARARININ ARKASINDA 2 AY DURABİLMİŞTİR. 6 ŞUBAT 2008 TARİHLİ KARARNAME İLE YEM BİTKİLERİ VE SEBZE TOHUMLUĞU İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİ %1’E İNDİRİLMİŞTİR. BU MİLLİ TOHUMCULUK POLİTİKAMIZA İNDİRİLEN EN AĞIR DARBEDİR.

 


TÜRKİYE’ DE TOHUMCULUK YOK EDİLİYOR.


HÜKÜMET OLUMLU BİR ADIM ATARAK, YERLİ TOHUMCULUĞU KORUMAYA YÖNELİK OLARAK 6 ARALIK 2007 TARİHİNDE TOHUM İTHALATINDA %19,3 VERGİ ALINMASI KARARINI ALMIŞTIR. ANCAK AYNI HÜKÜMET BU KARARININ ARKASINDA 2 AY DURABİLMİŞTİR. 6 ŞUBAT 2008 TARİHLİ KARARNAME İLE YEM BİTKİLERİ VE SEBZE TOHUMLUĞU İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİ %1’E İNDİRİLMİŞTİR. BU MİLLİ TOHUMCULUK POLİTİKAMIZA İNDİRİLEN EN AĞIR DARBEDİR.   


 


Malumlarınız olduğu üzere tohumculuktaki önemli problemlerimizden birisi yeterli üretimin olmayışıdır. Ekolojik olarak bu konuda her şeyimiz olmasına, hatta ithal yaptığımız ülkelerden toprak ve iklim şartları açısından daha avantajlı olmamıza rağmen 1993 yılında çıkarılan bir kararnameye dayalı olarak yem bitkileri tohumluk ithalatında gümrük vergisi uygulanmayışı nedeniyle  ülkemizde yem bitkileri tohumu üretimi 15 yılda çok az mesafe almıştır.. 6 Aralık 2007 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığının çok yerinde bir teklifi ile çıkarılan bir Bakanlar Kurulu Kararı; 1993 yılında çıkarılan kararnameyi yürürlükten kaldırarak tohumluk ithalatında % 19.3 vergi alınmasının yolunu açmıştır.


 


Ancak ithal lobisi derhal faaliyete geçmiştir. Hem de bu lobi Uluslararası tohumculuk şirketlerinin olmayıp sadece ithal yaparak tohumculuk yapan şirketlerin lobisidir. Lobi faaliyetleri sonucunda 6 Şubat 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile yem bitkileri ve sebze tohumlarında gümrük vergisini % 1’e indirilmiştir. Diğer bir deyişle fiili olarak gümrük vergisi kaldırılmıştır.


 


Böyle kararlar olduğu sürece kimse “biz niye çeşit çıkaramıyoruz veya kendi tohumumuzu üretemiyoruz” deme hakkına sahip değildir. Yem Bitkileri Tohumculuğunda son 3-4 yıldır harekete geçen şirketler ve Antalya’da kendi sebze çeşitlerini bularak üreticiye aktaran şirketler  bu Kararname sonucu rekabette geriye düşecektir.


 


Çıkarılacak sonuç “ithalat gibi kolay bir yol varken üretmeye ne hacet” anlayışının hala devam ettiğidir.


 


Saygılarımla Değerli Basınımızın Bilgisine ve İlgisine Sunarım.


                                                   


 


Dr. Ahmet ERDURMUŞ


Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği


Genel Başkanı