TZYMB

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

TARIMSAL SULAMA ELEKTRİK BORÇLARINI ÖDEMEYENLERE DESTEKLEME ÖDENMESİ BASIN BİLDİRİSİ 10 MART 2014

TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ
TARIMSAL SULAMA ELEKTRİK BORÇLARINI ÖDEMEYENLERE
DESTEKLEME ÖDENMEMESİ
BASIN BİLDİRİSİ
10 Mart 2014
9 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete’de 2014/6052 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “2014 Yılında Tarımsal Sulamaya İlişkin Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilere Bu Borçları Ödeninceye Kadar Destekleme Ödemesi Yapılmamasına İlişkin Karar” yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Tarımda sulama girdi maliyeti en fazla maliyet tutan kalemdir. Sulamanın da en büyük girdi maliyeti elektriktir. Çiftçimiz zor şartlarda Avrupa Birliği, ABD ve diğer gelişmiş ülke çiftçileri ile rekabet etmeye çalışmaktadır. Avrupa Birliğinde çiftçi elektriğin Kilowatt saatine 10,5 cent öderken Türk çiftçisi aynı elektriğe iki katından fazla 22,5 cent ödemektedir. Avrupa Birliğinde çiftçi KDV ödenmezken, Türk çiftçisi %18 KDV, %2,5 TRT payı, %5 Belediye payı, %1 Fon payı ödemektedir. Çiftçimiz bu şartlarda rekabet edebilmekten uzaklaşmaktadır.
2008 ekonomik krizinden beri 6 yıldır tarım haricindeki bütün sektörlere ekonomik teşvikler getirilmiş, KDV, ÖTV muafiyetleri, Hurda Araç İndirimleri gibi teşvikler uygulanmış ve uygulanmaktadır. TZYMB olarak 2008 yılından bu yana çiftçilerimize teşvik ve borç yapılanması istemekteyiz.
Tarımsal sulama elektrik borçları Tarımsal Sulama Kooperatiflerine bağlı 300 bin çiftçimizde 1 Milyar TL ana borç, 1 Milyar TL faiz borcu olmak üzere toplam 2 Milyar TL’ye ulaşmış. Tarımsal Sulama Birliklerinde ise 380 milyon TL ana para borcu, 400 milyon TL faiz borcu olmak üzere toplamda 780 milyon TL’ye ulaşmıştır.
Sulama kooperatifleri yada birliklerine bağlı çiftçinin büyük çoğunluğu borçludur, bir de bu kuruluşlara bağlı olmayan çiftçilerimizin de borcu vardır. Bu borçların bir çırpıda ödenmesi mümkün değildir. Yapılandırılması gerekmektedir.
Kararnameye göre elektrik borcu olan çiftçilerimize elektrik borcunu ödeyinceye kadar tarımda prim ve diğer destekleme ödemeleri yapılmayacaktır. Çiftçinin istemesi durumunda bankada bloke olan destekleme alacağı elektrik dağıtım şirketine ödenip borcundan düşülecektir.
Gelişmiş ülke çiftçileri ile rekabet edebilmeye çalışan çiftçimizin destekleme ödemelerinden faydalanamayışı durumlarını daha da kötüleştirecektir.
Ülkemizde %18,5 kaçak elektrik kullanımının faturası da çiftçimizden çıkarılmaktadır.
Borçlu çiftçimizin 2014 yılı desteklerinden faydalandırılması, elektrik borçlarının yapılandırılmasına dair bir çözüm bulunmalıdır.
Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından bu durum önemlidir.
Saygılarımızla kamuoyuna duyurulur.
Fikri KAYA Fehmi KİRAZ
Genel Başk.Yrd. Genel Başkan