TZYMB

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

TARIMDA MİRAS KANUNU TASARISI BASIN BİLDİRİSİ

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanuna Miras Kanunundaki kullanılmayan bazı maddelerin eklenmesi hakkındaki Kanun Tasarısı Türk Tarımında büyük sorun olan işletmelerin daha da küçülmesinin engellemeyi amaçlamaktadır. Bu Kanun Tasarısı ile ilgili görüş ve düşüncelerimizi içeren basın bildirisi ektedir.

 

 

TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ TARIMDA MİRAS KANUNU TASARISI BASIN BİLDİRİSİ (27 Şubat 2014)

Tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesinin önüne geçilmesi amacıyla “Medeni Kanun” ve 5403 sayılı “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu” nda değişiklik olması için tasarı TBMM’ de Tarım ve Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edilmiştir. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliğine de gönderilen bu kanun tasarısına görüşlerimizi ve önerilerimizi uzun bir çalışma sonunda bir model olarak aktarmıştık. TZYMB olarak önerdiğimiz bazı görüşlerin kanun taslağına geçmiş olması çok önemli bir gelişmedir.

Türk Tarımının kanayan yarasına derman olacağını düşündüğümüz bu tasarıda bazı eksiklikler ve aksaklıklarda bulunmaktadır. Bu eksiklikler ve uygulamaya geçildiğinde karşılaşılacak sorunlar aşağıda sıralanmıştır. Bu eksikliklerin TBMM genel kurulundan geçmeden giderilmesinin Türk Tarımı için çok önemli olduğunu düşünmekteyiz.

Modelimizde olup ta tasarıda olmayan birkaç eksik şunlardır;

1- Tarım Arazileri Edindirme Finans Sistemi yada çıkarılacak Miras Kredisi Kanunu ile uzun vade ve sıfır faiz konusu Kanun altında yapılmalıdır. Aksi takdirde değiştirilmesi gündemde olan Kanunun uygulanabilirliği ekonomik nedenlerle sıkıntıya düşecektir. Kanunun temel amacı yerine getirilemeyecektir. Ayrıca bu konu devlet politikası olarak uygulanması ve hükümetlere göre farklı uygulama yapılmasının önüne geçilmesi gereklidir.

2- Mirasın ehil mirasçıya geçme süreci mahkemeye gitmeden önce 1 yıllık süre verilmesi, bu olmadığı takdirde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından resen mahkemeye götürülmesi gereklidir.

3- Ehil mirasçı Bakanlık İl Müdürlüğü tarafından belirlenerek mahkemeye rapor olarak sunulması, teklif edilmesi gereklidir.

4- Ehil mirasçı ve satın alabilecek tarla komşusu bulunamıyor ise araziyi almak isteyen Ziraat Mühendislerine uzun vade ve sıfır faizli finans sisteminden yararlanabilmeleri için hak tanınması, bu işletme ve arazilerin ehil kişilerce Türk Tarımına kazandırılmasını sağlayacaktır.

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.

 

Fehmi KİRAZ

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı