TZYMB

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

PAMUK FİYATLARI PAMUK ÇİFTÇİSİNİ ÜRETİMDEN VAZGEÇİRİYOR

<p align="center"><strong>TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ </strong><br /> <strong>PAMUK </strong><br /> <strong>BASIN BİLDİRİSİ</strong><br /> <strong>25 Eylül 2009</strong> </p>

TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ
PAMUK
BASIN BİLDİRİSİ
25 Eylül 2009

PAMUK FİYATLARI PAMUK ÇİFTÇİSİNİ ÜRETİMDEN VAZGEÇİRİYOR

PAMUĞA DESTEK VER EKONOMİYE CAN GELSİN

Kütlü pamuğun kilogram üretim maliyeti 1,13 TL’ dir. Çiftçinin kilogram satış fiyatı refah payı ile en az 1,3 TL olmalıdır.

Pamuk, sağladığı katma değerle ülkemizde ve dünyada yaygın olarak üretilen en önemli tarımsal ürünler arasında yer almaktadır. Pamuk; lifi ile tekstil, tohumu ile yağ, küspesi ile yem sanayinin önemli hammaddesini oluşturmaktadır.

Son 7 yıldır pamuk fiyatlarının aynı kalması hatta daha düşük kalmasından dolayı Ege, Antalya, Çukurova, Amik Ovası, Gaziantep ve K.Maraş ovalarında çiftçiler pamuk ürününden vazgeçmektedirler. Üretim neredeyse bitme noktasına gelmiştir.

Pamuk sağladığı katma değerden dolayı parçaları dışarıdan alınıp ülkemizde montaj yapılıp, tekrar dışarıya satılan ve ihracat kalemi olarak gösterilen otomotiv sanayinden daha önemli ve daha katma değeri yüksek bir üründür.

Sanayiye yapılan destekler tarıma da yapılmalıdır.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği, Şubeleri ve temsilcilikleri ile yapılan maliyet hesaplamalarında 2009 yılı kütlü pamuk maliyeti kilograma 1,13 TL olarak belirlenmiştir.
Şu anda borsa fiyatlarına göre kütlü pamuğun kilogramı geçen yıl ve yıllar olduğu gibi 0,75-0,85 TL civarındadır.

Bu yıl kütlü pamuğunun kilogram fiyatı ortalaması en az 1,3 TL olmalıdır.

Tedbir alınmaması halinde yakın gelecekte ülkemizde pamuk üretimi bitme noktasına gelecektir. Tarımsal ürünler ve pamuk üretiminde dışa bağımlı olmadan kendi kendimize yetebilecek şekilde, orta ve uzun vadede hükümetlere göre değişen değil, sürdürülebilir Milli Tarım Politikasının olması gerekir.

 

 

                                                                                              Fehmi KİRAZ
                                                                                              Genel Başkan
                                                                                TZYMB Yönetim Kurulu Adına