TZYMB

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

KURULUŞUMUZUN 70.YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ ÇERÇEVESİNDE EKONOMİK KRİZİN TARIMA ETKİLERİ KONULU PANEL DÜZENLENDİ

TZYMB’nin kuruluşunun 70. Yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Ekonomik Krizin Tarım Sektörüne Etkileri” konulu panelde küresel mali kriz ve tarım sektörüne etkileri, krizden çıkış için yapılması gerekenler etraflıca değerlendirildi. TZYMB Genel Başkanı Fehmi KİRAZ yaptığı konuşmada; 1929 yılından bugüne yaşanan en büyük ekonomik krizin içindeyiz. Bu krizin ana nedeni fiyat ve değerlerin spekülatif bir şekilde şişirilmesinden ve bu artışa üretimin cevap verememesinden kaynaklanmaktadır. Bu küresel tablo içerisinde tarım sektörü de yaşanan krizden ciddi oranda etkilenmiştir.

2008 yılında enflasyon %10 artarken gübre fiyatları %100 ile %150 oranında artmış, mazot 2008 yılının ilk yarısında %30 artmış, elektrik fiyatı %70 artmış, traktör satışları %40 oranında düşmüş ve çiftçiye 2008 yılında 10 Milyar TL kredi kullandırılmıştır. Buna karşın, buğday fiyatları %10 oranında artarken, mısır fiyatları %25, fındık fiyatları %40, üzüm fiyatları %25 ve üreticinin sattığı süt fiyatları %35-40 oranında düşmüştür. Pamuk fiyatlarında ise 6 yıldır değişiklik olmamaktadır. Tüm bunların yanında TMO buğday alımı bile yapmamış, bütçeden tarıma ayrılan pay ise 2008 yılına göre %10 daha düşürülerek 2009 yılında 4,95 Milyar TL olmuştur.


            Tarım sektörünün krizde olduğu ve etkilendiği Hükümet tarafından kabul edilmeli ve diğer sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de bir önlem paketi hazırlanmalıdır. Tarımsal desteklemeler, Tarım Kanunu’nda belirtildiği üzere GSMH’nın %1’inden az olmayacak şekilde yeniden düzenlenmeli ve artırılmalıdır. Çiftçinin üretimde kullandığı girdilerde, özellikle gübrede KDV, mazotta ÖTV ve KDV indirimleri uygulanarak çiftçinin girdi maliyetini azaltıcı tedbirler ortaya konmalıdır. Tarımda kullanılan elektrik fiyatları yeniden belirlenmelidir. Tarımda kullanılan kredilerin geri ödemesinde faizsiz süre uzatımına gidilmeli, çiftçilere verilen kredi kartı faiz oranlarında indirimler yapılmalıdır. Devlet müdahale kuruluşları daha aktif rol almalı ve regülasyon görevini yerine getirebilmelidir.

            Krizden çıkış için Bakanlık, üniversiteler, Birlik, Oda ve diğer tüm paydaşlar ülke sorunlarının çözümü için ortaklaşa çaba içerisinde ve güç birliği içinde olmak zorundadır.
 






PANELLE İLGİLİ BASIN VE İNTERNET HABERLERİ: