Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu olarak öncelikle Cumhuriyet tarihimizin en büyük afeti Kahramanmaraş merkezli 10, hatta 11 ilimizi sarsan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.
İstatistiksel olarak 10 ilimizde 13,5 milyon nüfus (ülke nüfusun %15.7si), 5 bin civarında mahalle / kırsal mahalle / köy / belde ( ortalama nüfus 2 milyon ), 2 milyon civarında büyükbaş (%15), 3,7 milyon hektar tarım arazisi, 270 bin kayıtlı çiftçi olarak verilere yansımaktadır.
Ağır kış koşullarına rağmen enkaz altındaki vatandaşlarımızı kurtarmak için büyük özveri ile çaba gösteren yerli ve yabancı kurtarma ekiplerine minnet duygularımızı iletiyoruz. Afet de oluşan yaraları sarmak için çırpınan tüm kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası mensupları ile tüm Türk milletin tüm fertlerine şükranlarımızı sunuyoruz.
Yaşadığımız büyük deprem kentler gibi kırsalı da her sektörü olduğu gibi tarım sektörünü de olumsuz etkilemiştir.
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliğimizin Yönetim Kurulu Üyeleri, bölgedeki temsilci ve Birlik üyelerinin de içerisinde yer aldığı kıymetli meslektaşlarımız ile veteriner hekimler, evleri yıkılan veya hasar gören köylerimize çadır, battaniye, giyecek, yiyecek ve içecek temininde, hayvan yemi tedarikinde, hasta hayvanlarının bakımında özverili şekilde deprem sahasında görev yapmaktadırlar.
Deprem bölgesindeki meslektaşlarımızdan aldığımız bilgi doğrultusunda; kırsal yolların ulaşım zorlukları giderilmeli, zorlu kış şartları nedeniyle hayvan çadırlarının kurulumunun tamamlanması hayvan ilaçlarının tedariki tamamlanıp devam etmelidir. Süt satışı yapamayan çiftçilerimize Et ve Süt Kurumu ile özel sektörün süt alımında sürekliliği sağlanmalıdır.
Deprem bölgesindeki tarımsal varlıklarımız tarim arazileri bağ bahçe arazilerin ( zeytin, antep fıstığı, meyve bahçeleri vs) çayır ve mera arazilerimiz içinde depremden oluşan yüzey bozuklukları (Yarıklar çatlaklar) ıslah edilmeli ve en önemlisi yeni yerleşim birimleri oluşturulurken tarım arazilerimiz korunmalıdır.
Ekili alanlarda üst gübre kullanımı diğer alanlarda ise yazlık ekim dönemi yaklaştığından depremden zarar gören çiftçilerimize hibe şeklinde gübre desteği sağlanmalıdır.
Çiftçilerimizin kredi borçları silinmeli veya faizsiz olarak ertelenmelidir.
Kırsal kalkınma yatırımları destekleme programları çerçevesinde verilen hibe destek oranları bu bölgelerde artırılmalıdır.
Önümüzdeki dönemlerde tarımsal üretimde ve gıda temininde aksaklıkların yaşanmaması için çiftçilerimizin köylerine dönmesi, köylerinde yaşaması ve tarımsal faaliyetlerine devam etmesi çok önemli bir konudur. Bu nedenle kırsal alanların güçlenmesi, sosyal refahın sağlanması ve çiftçi gelirinin artırılması kaçınılmaz bir gerçektir.
Yeryüzünün deprem kuşağı bölgesinde yer alan vatanımızın benzer acılar yaşamaması için, ilgili tüm kesimlerin yeniden değerlendirmeyle gerekli tedbirleri alacağına inanıyoruz.
Türk milleti olarak yaşadığımız bu zor dönemleri birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde atlatacağımıza inancımız tamdır.
Sayılarımızla…
YÖNETİM KURULU ADINA
GENEL BAŞKAN MEHMET ALİ ÜNAL
daha fazla...
TARIM, GIDA VE BUĞDAY FİYATLARI ÖZELİNDE TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ BASIN AÇIKLAMASI
MERA VE TARIM ALANLARININ İMARA AÇILMASI HUSUSUNDA BASIN AÇIKLAMASI
TARIM ÖĞRENİMİNİN 177. YILDÖNÜMÜ BASIN AÇIKLAMASI