TZYMB

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

CUMARTESİ SOHBETLERİMİZİN KONUĞU PROF.DR.ŞAHABETTİN ELÇİ: “ŞARAMPOL HAYVANCILIĞI İLE TÜRKİYE BİR YERE GİDEMEZ…”

“Cumartesi Sohbetleri” kapsamında yaptığımız sohbet toplantımızın bu haftaki konuğu Yem Bitkileri İslahında Ülkemiz adına büyük çalışmalara imza atan, bu konuda dünyada bir çığır açmış olan Değerli Hocamız Prof.Dr.Şahabettin ELÇİ oldu. Meslektaşlarımızın büyük katılımı ve yoğun ilgisi ile gerçekleşen toplantıda Prof.Dr. Şahabettin ELÇİ; “Şarampol hayvancılığı ile Türkiye bir yere gidemez. Türkiye iklim bakımından olduğu kadar coğrafya bakımından da büyük değişikliklere sahiptir. Ülkemizde doğal tarıma çok önem vermeliyiz artık bütün dünya bu tarıma yönelmiştir. Yem bitkileri bu tarımın en önemli destekçisi olan bir öğedir” diye konuştu.


Türkiye iklim bakımından olduğu kadar coğrafya bakımından da büyük değişikliklere sahiptir. Bu çok çeşitli iklim koşulları altında yetişebilecek bir çok yem bitkileri vardır. Bunlar arasında doğal tetraploid elçi çayır üçgülünü gösterebiliriz diye konuşan Prof.Dr.Şahabettin ELÇİ konuşmasını şöyle sürdürdü.


“Yem bitkileri arasında ülkemizde ve Dünya’daki tarımda çok önemli bir yeri olan yonca bitkisi üzerinde yabancı ülkelerde çok çalışılmıştır. Çünkü, onlar “Yonca yem bitkilerin kraliçesidir.” diyerek yoncanın önemini belirtmeye çalışmışlardır. Kanadalılar da yonca için “Yonca yem bitkilerinin Cadillac’ıdır.” demişlerdir. Bütün bu deyimler yoncanın tarımdaki yerini belirtmek için kullanılmıştır. Benim yıllarca yonca üzerinde yaptığım araştırmalar, gözlemler ve deneyimlerimle gördüm ki yonca hakikaten çok önemli ve tarımın asla vazgeçilmez bir yem bitkisidir. Yoncanın pek çok özelliklerini anlatabilmek için ben de diyorum ki “Yonca yem bitkilerinin imparatoriçesidir.” Bizim atasözlerimiz arasında yer alan: “Yoncadan sonra ekilen tahılın sapını döğen kesmez, danesini kuş yutmaz.” deyimi de yonca için önemli bir bilgi vermektedir.


 Ülkemizde doğal tarıma çok önem vermeliyiz artık bütün dünya bu tarıma yönelmiştir. Yem bitkileri bu tarımın en önemli destekçisi olan bir öğedir.  Bu nedenle de       Türkiye’de yem bitkileri tarımına çok önem vermeliyiz. Hayvancılık alanında uygulanan projelerde 20 baş iyi cins inek verilerek desteklenen çiftçilerimizin 1 da yem bitkisi ekiliş alanına bile sahip olmadığını üzüntüyle gördük. Bu çarpıklıkları Ülkemiz hayvancılığı adına aşmalıyız. Bugün birçok bölgelerimizde hayvanlar yol kenarındaki şarampolde bulunan tozlu bitkilerle besleniyor. Bu Şarampol hayvancılığı” ile Türkiye bir yere gidemez.”