GDO Bulaşan Ürün Sadece Yem Olabilecek”
29 Mayıs 2014 Perşembe 16:22
http://haberciniz.biz/gdo-bulasan-urun-sadece-yem-olabilecek-2903261h.htm
Türkiye Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz:- “Biyogüvenlik Kanunu çok açık. Türkiye’de GDO’lu ürünler, insanların tüketimine sunulamaz. Sadece izin verilen genlere sahip GDO’lu ürünler hayvan yemi olarak kullanılabilir”- “Yönetmelik değişikliğiyle, binde 9 veya daha altında GDO bulaşmış ürünler, Türkiye’de bu konudaki otorite olan Biyogüvenlik Kurulunun sadece hayvan yemi olarak tüketimine izin verdiği genler arasında yer alması halinde yem olarak kullanılabilecek”
SEVAL OCAK ADIYAMAN – Türkiye Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, Biyogüvenlik Kanunu’nun çok açık olduğunu belirterek, “Türkiye’de GDO’lu ürünler, insanların tüketimine sunulamaz. Sadece izin verilen genlere sahip GDO’lu ürünler hayvan yemi olarak kullanılabilir” dedi.
Kiraz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğine” ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Düzenlemede GDO bulaşanı tanımına yer verildiğini ve bu konudaki kanuni boşluğun doldurulduğunu belirten Kiraz, “Geçen sene Mersin’de pirinçte bulaşan tespit edilmiş ama mevzuatta bir boşluk bulunduğu için sorunlar yaşanmıştı. Bu değişiklik bu konudaki boşluğu doldurdu” diye konuştu.
Bir üründe binde 9 veya altında GDO tespit edilmesi halinde bu durumun “GDO bulaşanı” olarak değerlendirileceğini anlatan Kiraz, yönetmeliğe “GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünler onay amacına uygun olarak kullanılabilir” ifadesinin eklendiğini de anımsattı. Bu ifadenin bazı uzmanlarca “GDO bulaşanı tespit edilmiş gıdaların/ürünlerin insanların tüketimine sunulacağı” şeklinde anlamının dışına çıkarıldığını ifade eden Kiraz, Türkiye’nin sadece hayvan yemi olarak kullanılmak üzere, bazı gen türlerinde GDO’lu soya ve mısır ithalatına izin verdiğine dikkati çekti.
Kiraz, değişiklikle, binde 9 veya daha altında GDO bulaşmış ürünlerin, Türkiye’de bu konudaki otorite olan Biyogüvenlik Kurulunun sadece hayvan yemi olarak tüketimine izin verdiği genler arasında yer alması halinde yem olarak kullanılabileceğini bildirdi. Kiraz, “Biyogüvenlik Kanunu çok açık. Türkiye’de GDO’lu ürünler insanların tüketimine sunulamaz. Sadece belirlenen genlere sahip GDO’lu ürünler hayvan yemi olarak kullanılabilir. Yönetmelik değişikliğinde de bu açıkça ‘onay amacına uygun olarak kullanılabilir’ şeklinde belirtiliyor. Kanunu bilmeyenler yanlış yorumlar yapıyor” değerlendirmesinde bulundu.
“Denetim eksikliği bebek mamalarına kadar sorun yarattı”
Gıda denetimleri konusuna da değinen Kiraz, Türkiye’de bu alandaki denetimlerin yeterli olmadığını savunarak, bebek mamalarında bile GDO tespit edildiğini söyledi. Kiraz, “Küçücük bebeklere bunu yedirmek kadar aciz bir durum olamaz. Hem gıda izin vermiyorsunuz, hem bebek mamasında çıkıyor. Bu bizim ayıbımız. Bakanlığın ve devletin denetimleri çok disiplinli ve sık şekilde yapması gerekiyor” diye konuştu.
Kiraz, GDO’ya karşı olduklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
Ekleme Tarihi: 29.05.2014 16:22