TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ
GDO’lu Pirinç
BASIN BİLDİRİSİ
09 Nisan 2013
Bitki türüne başka bir canlı türünden gen aktarılması veya mevcut genetik yapıya müdahale edilmesi yoluyla yeni genetik özellikler kazandırılmasını sağlayan biyoteknolojik tekniklere gen teknolojisi; gen teknolojisi kullanarak doğal süreçle elde edilmesi mümkün olmayan yeni özellikler kazandırılmış organizmalara Genetik Yapıları Değiştirilmiş Organizma GDO adı verilmektedir.
GDO ların tarımdaki yeri GDO lu üretim yapılan bitkiler dünyada başta mısır, soya, olmak üzere pamuk, kolza, şeker pancarı, patates, domates, çeltik (pirinç), buğday, bal kabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri ve papaya GDO’lu üretilmektedir.
Muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun ve karpuz üzerinde çalışılmaktadır.
Son günlerde Türkiye’ye giren GDO’lu çeltik ile ilgili çarpıcı ve doğru olmayan bilgiler verilmektedir. Dünya’da GDO’lu çeltik (pirinç) üretimi vardır. İthal edilen çeltiğe GDO’lu soya’dan bulaşma olmuş olabilir, burada sorgulanması gereken durumlar;
1- Gemide insan yiyeceği olarak getirilen çeltiğin yanına neden hayvan yemi olarak getirilen soya koyulmaktadır?
2- Laboratuvar analizinin doğru yapılabilmesi için laboratuara giden pirincin varsa soya tozundan arındırılıp analiz yapılıp doğrular neden Bakanlıkça açıklanmamaktadır?
3- Türkiye insan yiyeceği olarak ithal ettiği soyayı ve mısırı nereden almakta, aldığı ülkelerin toplam soya ve mısır üretimlerinde GDO’lu üretim oranı nedir? Analizler teknik anlamda nasıl yapılmaktadır, laboratuarlarımızda GDO’yu belirleyecek teknik preparatlar var mıdır?
TZYMB olarak GDO konusunda büyük sıkıntılarımız olduğunu düşünmekteyiz.
Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur…
Hasan Hüseyin BAYRAM Fehmi KİRAZ
Genel Sekreter Genel Başkan