Erozyondan etkilenen toplam alan miktarının 57,2 milyon hektara ulaştığına dikkati çeken Kiraz, en Önemli çevre sorunu olan ve insanımızı açlığa, yoksulluğa ve göçe zorlayan toprak erozyonunun, ekosistemin bozulmasına, suların kirlenmesine de çok büyük etkisi olduğunu ifade etti.
Türkiye’de akarsularla birlikte taşınan verimli toprak miktarının Afrika’dan 22, Avrupa’dan 17 ve ABD’den 7 kat fazla olduğuna dikkati çeken Kiraz, “Her yıl tarım, orman ve mera alanlarından toplam 500 milyon ton verimli üst toprak erozyonla kaybedilmektedir, Taşman bu miktar toprakla birlikte yaklaşık 9 milyon ton bitki besin maddeleri de kaybolmaktadır” dedi.
Kiraz, erozyonu artırıcı ve hızlandırıcı en önemli etkenin amaç dışı arazi kullanımı, hatalı toprak işleme teknikleri, kent, sanayi, ulaşım ve benzeri yatırımların yanlış konumlandırılması olduğunu belirtti.
Toprak kaybının alınacak önlemlerle düşük seviyeye çekilebileceğini vurgulayan Kiraz, arazilerin kullanım kabiliyet sınıflarındaki yeteneklerine uygun olarak kullanılması, bitkisel, fiziksel, kültürel tedbirlerin alınması ve azaltılmış ya da sıfır toprak işleme tekniklerine geçilmesinin bu önlemler arasında sayılabileceğini kaydetti.