TZYMB

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

21 Mayıs Dünya Süt Günü Kutlu Olsun

<P align=center><STRONG>BASIN BİLDİRİSİ <BR>21 Mayıs  2009</STRONG> </P>

Bilindiği üzere süt fiyatları kış aylarında % 35 değer kaybederek 60 Kuruştan 40 Kuruşlara kadar inmiştir. Tarım Bakanlığı sanayiciye süt tozu teşviği vermekle yine hata yapıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Sn. Mehdi EKER piyasadaki fazla sütün çekilerek sanayici tarafından süt tozu yapımına 30 Milyon TL  destek verileceğini açıkladı.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 10 yıldır sanayiciyi değil, çiftçiyi desteleyen bir Bakanlıktır.


Piyasadaki arz fazlasını çekmek soruna çözüm getiren bir yol değildir. Sadece bu yılı kurtarabilir. Gelecek yıllarda da aynı sorunlar olacaktır. Tarım Bakanlığı her yıl süt tozuna destek vermek zorunda kalacaktır.


Çiğ süt maliyeti AB ülkeleri ile aynıdır. Çiftçinin kar edememesi hatta zarar etmesi girdi fiyatlarının yüksekliğinden ve süt sektöründe tekelleşmeden dolayıdır.


Süt üreticilerinin örgütsüz olması, Üretici Birlikleri Kanun hükümlerinin uygulanamaması, Ulusal Süt Konseyinin yönetmeliğinden kaynaklanan yeterli maddi imkanlara kavuşturulamamış olması, genel olarak ürün konseylerinin geleceğinin ve söz hakkının o ürünün tüccarına ve sanayicisine mecbur bırakılması, süt sanayicilerinin tekel oluşturması, girdi fiyatlarının yüksekliği gibi konular süt üreticilerini kar edemez hatta zarar eder duruma düşürmüştür. Zarar eden üretici damızlık süt sığırını kasaplara satmak zorunda kalmaktadır. 2008 yılı TÜİK rakamlarına göre hayvan sayısı ve süt üretiminde düşüş meydana gelmiştir.


Hükümet ve Tarım Bakanlığı süt sektöründeki sorunlar için palyatif çözümler yerine sistemsel politikalarla çözüme gitmelidir.
– Yem, mazot, gübre, elektrik v.b. girdilere destek vermelidir,
– Süt üreticilerinin örgütlenmesini hızlandırmalıdır,
– Ulusal süt konseyinde sektörün her kesiminin söz hakkının eşit olduğu bir ortamda uzlaşı içerisinde politika üretmelerini ve Ulusal Süt Konseyinin maddi imkanlarının güçlendirilmesi sağlanmalıdır,
– Çiğ süt fiyatları ile market raf fiyatları arasındaki 3 katlık uçurumun üretici ve tüketici lehinde her iki fiyatın birbirine
yaklaştırılarak tekelleşmenin ortadan kaldırılması gerekmektedir,
– Süt tüketimi teşvik edilmeli, ilköğretim okullarında çocuklara süt dağıtılmalıdır.
– Banka kredilerinde faizsiz süre uzatımına gidilmelidir.
– Tarım sektörünün tamamı için bir ekonomik kriz paketi açıklanmalıdır.


Türk tarımı artık sürdürülemez bir duruma gelmiştir. Eğer önlemler alınmaz ise Türkiye tarımda üreten değil tüketen bir ülke olacaktır. Bütün sektörlerin kalkınması tarımın kalkınmasıyla olur.


Kamuoyuna saygılarımla.


Fehmi KİRAZ
Genel Başkan
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği