Tarım Sigortaları uygulamalarına esas 2006 ve 2007 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları aktarıldı. Kanun kapsamında kurulan Tarım Sigortaları Havuzu(TARSİM) ile ilgili bilgi verildi. Çiftçi Kayıt sistemi, Ön soy kütüğü ve soy kütüğü ile sistemin bağlantısı anlatıldı.Tarım Sigortaları çeşitleri,genel ve teknik şartları konusunda açıklamalar yapıldı. Risk İnceleme ve Hasar tespit organizasyonu ile poliçelendirme ve hasar ödeme süreçleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı.
Sohbet toplantımızın son bölümünde Tarım Sigortaları yapma yetkisi alıp Tarım Sigortaları Havuzuna katılmayı kabul etmiş sigorta şirketlerinin hem Tarım Sigortaları Havuzuna Poliçe kesmesi hem de geleneksel tarım sigortası çerçevesinde sigorta şirketlerinin kendi hesaplarına poliçe kesmesi Devlet Destekli Tarım Sigortası uygulamalarının gelişmesini engelleyici görüldüğü kanunda yapılacak değişikle Tarım Sigortası branşında çalışacak sigorta şirketlerinin sadece Tarım Sigortaları Havuzuna poliçe kesebilmelerinin sağlanması gerektiği belirtilmiştir.
Ayrıca hasar fazlasında Devletin çok büyük bir riskin altına girmekte olduğu belirtilmiştir. Çünkü yeterli reasürans ve retrosesyon yoluyla transferi yapılamayan risklerde Bakanlar Kurulunca belirlenen oran Devlet tarafından taahhüt edilmektedir.
Yine Tarım Sigortaları Kanununda yapılacak değişikle hasar fazlası riskinin sistemde olan tüm sigorta şirketleri ile belirli oranda zorunlu paylaşımı sağlanması gerektiği belirtilmiştir. Yeni bir konu olan Devlet Destekli Tarım Sigortalarının kamu – özel sektör – çiftçi örgütleri – konu ile ilgili mesleklerin sivil toplum kuruluşlarının hep birlikte yapacakları her kademede ve seviyedeki eğitim ve yayım çalışması ile geliştirilebileceği kanaati belirtilmiştir.