TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ
KIRMIZI ET
BASIN BİLDİRİSİ
31 Mayıs 2016
Bilindiği üzere 2015 verilerine göre yıllık kırmızı et üretimimiz 1 milyon ton, tüketimimiz ise 1.3 milyon ton’dur.
Açığımız %30 dur ve bu açığı ithalat yoluyla karşılamaktayız. Açığı kapatmak için ithalat yolu seçilirken, hayvancılık kapasitemizin artırılması, üretimin fazlalaştırılması için 3 ila 10 yıllık ölçekte planlamalar yapılmalıdır. Girdi maliyetlerini düşürecek, özellikle küçük aile işletmeciliğini etkin bir şekilde destekleyip, regülasyon mekanizmasının da sağlıklı kurulup işletmesiyle kırmızı et sıkıntımızı 3 ila 10 yıllık ölçekte çözebileceğiz.
Kırmızı et fiyatları Sn Bakanın fiyat belirlemesiyle olmuyor maalesef. Etkin çözümler üretilmelidir.
Ramazan ayına gireceğimiz şu günlerde kıymalık dana ve kuzu etinde son 1 aydır %3-5 oranında yükseliş görülmekte, özellikle Ramazan ayında bu yükselişin %10’lara kadar olacağı düşüncesindeyiz.
Bu artışların önünü kesebilecek argümanları Tarım Bakanlığının bir an önce ortaya koyması gerekmektedir.
Kamuoyuna saygılarımızla…
Fehmi KİRAZ
Yönetim Kurulu Adına
Genel Başkan