Genel Başkanımız Fehmi KİRAZ, Emre SAKLICA’nın hazırlayıp sunduğu Kanal B’de yayınlanan GÜNCEL programına katıldı. Son zamanlarda yeniden gündeme gelen Hal Yasası, gıda fiyatları, gıda fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisi, artışa sebep olan olaylar hakkında geniş açıklamalar yapan KİRAZ konuşmasında özetle şu konulara değindi:
- Son zamanlarda ülkemizde yeterli
gıda sağlanamamaktadır. Yeterli gıdanın sağlanabilmesi için Tarım ve Orman
Bakanlığı’ndan istenen ve daha öncesinde söz verilen 10.551 ziraat mühendisi,
veteriner, gıda mühendisi ve diğer paydaş mesleklerden istihdam edilmesi
gerekmektedir. Bu istihdamın gerçekleşmesi halinde üretim ve denetim
uygulamaları artacak, devlette oluşturdukları külfetin 10 katına yakınını katma
değer olarak yine devlete sağlayacaklardır. - Gıda maddelerinde genel manada
kendimize yeter durumda iken özellikle kırmızı ette 300 bin tonluk açığımız
mevcuttur. Eğer bunu adet olarak alırsak yaklaşık 1 milyon adet dana açığımız
mevcuttur. Mevcut açık ithalat yolu ile kapatılmaya çalışılmaktadır. Ancak bu
açık 2 milyon dişi ve erkek damızlık kullanılarak ülkemizde de kapatılabilir. Bu
uygulamayı yapmak için kullanılabilecek en iyi sistem ile işinin ehli, bu işi
yapabilecek kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. - Bunun dışında hububatta özellikle
de buğdayda %10’luk bir üretim açığı bulunmaktadır. Sezon sonunda üreticinin
ürününü düşük fiyattan satmak zorunda kalması ve daha sonra yükselen dolar kuru
sonucunda hem üretici hem de tüketici zor durumda kalmıştır, bunun sonucunda
üretici düşük fiyattan ürün sattığından dolayı zarar etmiş tüketici ise yüksek fiyattan
aldığı un ve unlu mamüller sebebiyle zor durumda kalmıştır. Bunun önüne geçmek
için son yıllarda azalan, terk edilen buğday ekim alanlarının yeniden ekimine
başlanması, köylerde yaşanılabilirliğin artırılması ve buğday tarımında sulama
olanaklarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. - Enflasyonda meydana gelen artış
nedeni ile ve dolar kurundaki yükselişe bağlı olarak fiyatlarda yaşanan artış
hızlanarak devam etmiştir. Genel olarak 2018 yılı içerisinde gıdada yaşanan
enflasyon %30’lara ulaşacaktır. - Mevcut sistemde sebze meyve
hallerinde bir ürün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar 4-5 el
değiştirdiğinden dolayı üreticinin satış fiyatı ile tüketicinin alış fiyatı
arasında 3-7 kat fiyat artışı yaşanmaktadır. Hal yasası dahilinde üretici
kooperatifleri, birlikleri yer almalıdır. Eğer bu birlikler pazarlamasını
kendileri yaparlarsa hem üreticinin ve tüketicinin kar etmesini sağlayacaktır.
Bunun yanında ürünlerin nakliyesi sırasında meydana gelen ürün kayıplarını
önlemek için soğuk zincir kurulmalı yaşanan kayıplar en aza indirilmelidir. - Hal Yasa’sı henüz yürürlüğe
girmediğinden dolayı kısa vadede fiyat artışının durdurulmasına çare olarak
büyükşehir belediyelerinin şehirlerin farklı noktalarında tanzim satış
noktaları kurmaları önerilebilir. - Ülkemizin tarım potansiyeli 200 yüz milyon insan doyurabilecek kapasitededir. İthal gelen ürünlerde karantina, denetim
işlemleri düzenli olarak yapılmalı ve bu ürünler tüketiciye sunulmadan önce bir
süre bekletilmelidir. Ürünler üretim tesislerinde, yollarda, satış noktalarında
düzenli olarak denetime tabi tutulmalıdır.