TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ
DÜNYA SÜT GÜNÜ
BASIN BİLDİRİSİ
21 Mayıs 2010
Sağlıklı beslenmenin en başında gelen besinlerden olan ve sağlıklı nesiller için yeri doldurulamayacak en temel gıda olan sütün büyüme ve gelişmeyi sağlamasından, nefes darlığı ve akciğer rahatsızlıkları, halsizlik ve yorgunluktan gam, keder gibi psikolojik rahatsızlıklara kadar sayısız yararları bulunmaktadır.
Uzmanlarca çocuklar için 2-3 yaşlarına kadar günde 1/5 lt, yetişkinler için ise günde en az yarım litre süt içmesi gerektiği bildirilmekte, günlük 1 litre süt içildiğinde ise gıda ihtiyacının % 20-25′ini karşılanabildiği bildirilmektedir.
Süt tüketimine bakıldığında Ülkemizde kişi başına ortalama yıllık 5-6 litre süt tüketildiği, AB ülkelerinde ve ABD’de ise bunun 10-15 katı süt tüketildiği bilinmektedir. Kırsal alanlardan kente yaşanan göç sonucu kırsal-tarımsal nüfusun azalması, sosyal yapı değişimleri, tüketici alışkanlıkları gibi birçok etkenin değişim göstermesiyle birlikte bilinçli süt tüketiminde azalmalar yaşandığı bilinmektedir.
Süt üretimi ve işleme sanayine bakacak olursak; TÜİK 2009 yılı rakamlarına göre ülkemizde 12,54 milyon ton olan süt üretiminde sığırın payı % 90 olup, 10,72 milyon başa yakın sığır populasyonun %40’ı sağmal konumdadır. Ortalama hayvan başına 2,8 ton süt eldedilmektedir.
Türkiye’de üretilen sütün ancak % 21.8’i modern işletmelerde, geri kalanı ise hijyen şartlarının ne olduğu bilinmeyen ve denetlenmeyen mandıralarda işlenmektedir. AB ülkeleri ve ABD’de üretilen sütün % 90-95’i modern tesislerde işlenmektedir.
Bu bilgiler ışığında; aşağıda önemli gördüğümüz hususları ilgililer ve kamuoyu ile paylaşmakta yarar görmekteyiz.
Sağlıklı birey, sağlıklı nesil için Milletimizin yeterli ve güvenli gıda ihtiyacı teminine yönelik tedbirler alınmalıdır
Süt üretiminin artırılması çalışmalarına hız verilmeli, süt verimi yüksek ırkların yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.
Süt fiyatlarının piyasa dengesini sağlayamaması nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukların yaşanmaması ve üreticilerimiz ve tüketicilerimizin mağdur olmamaları için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Süt ve süt ürünlerinin üretimden piyasaya arzına kadar geçen aşamalarda hijyen şartlarının sağlanması yönünde gerekli düzenlemeler yapılmalı, kontrol sistemi geliştirilmelidir.
Bilinçli ve duyarlı toplum bilinci oluşturmak yoluyla süt tüketimi özendirilmelidir.
Kamuoyuna saygılarımla…
Fehmi KİRAZ
Genel Başkan
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği
Sakarya Cad. 30/2 Kızılay/ANKARA
Tel: (+90) 312 4335981