Prof. Dr. Numan AKMAN, “Türkiye yüzölçümü, iklim bölgeleri, ve bilgi birikimi ile tarımsal üretim gücü potansiyeli çok yüksek olan bir ülkedir. Ülkelerin zenginlik kaynakları madenler, tarım ve bilgi'dir. Tarımsal üretim yaşamaktır. Türkiye hayvansal üretimde dünya pazarlarında rekabet gücünü mutlaka artırmalıdır. Bunu için hayvan sayısını azaltmadan üretimde verim ve kaliteyi artırmak zorunludur.” dedi.
“Türkiye’nin Hayvansal Üretimi” konulu Cumartesi Sohbetimizin konuğu olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Numan AKMAN Türkiye’de hayvancılığın mevcut durumu, hayvansal üretim unsurları, üretim politikaları, örgütlenme, ihracat politikası ile dünya pazarlarında rekabet gücünü artırma imkanları konularında çok değerli bilgiler verdi.
Prof. Dr. Numan AKMAN konuşmasında özetle; “Tarımsal üretim yaşamaktır. Türkiye çok üretmiyor ancak üretme gücü yüksek olan bir ülkedir. Ülkelerin zenginlik kaynakları madenler, tarım ve bilgi(teknoloji)’dir. Türkiye yüzölçümü, iklim bölgeleri, ve bilgi birikimi ile tarımsal üretim gücü potansiyeli çok yüksek olan bir ülkedir. Türkiye hayvansal üretimde dünya pazarlarında rekabet gücünü mutlaka artırmalıdır. Bunu için hayvan sayısını azaltmadan üretimde verim ve kaliteyi artırmak zorunludur. Bölgesel üretim planları hazırlayarak, üretim sistemi, genotip ilişkisini kurmalıdır. Türkiye, hayvan hastalıkları ile mücadele programı yerine, hayvan hastalıklarını tamamen yok edecek bir program uygulamalıdır. Üretici örgütlerinin etkinliğini artırarak verimsizliği ortadan kaldırmalı, üreticiler karar aşamasında söz sahibi olmalıdır. Meralardan daha iyi yararlanmak için küçükbaş hayvancılık sisteminde yeni stratejiler belirlemelidir. Ankara Keçisinin dünyaya yayılmasına sebep olan Türkiye’nin keçi varlığının hızla gerilemesi düşündürücüdür. Türkiye kırmızı et üretim kompozisyonunda küçükbaş hayvancılığın lehine değişiklik yapmalıdır, çünkü marjinal alanlar ve meralar küçükbaş hayvancılıkla çok iyi değerlendirilebilmektedir.” dedi.
Katılımcılarca yoğun ilgi gösterilen sohbette Birliğimiz Yönetim Kurulu da hazır bulundu ve toplantı 3 saatten fazla sürdü.Katılımcılar, Prof. Dr. Numan Akman’ın vermiş olduğu bilgilerin bölümlere ayrılarak değişik başlıklar halinde ileri bir tarihte tekrar sohbet konusu edilmesini istediler.