TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ Hayvancılık ve Halk Sağlığı Nereye Gidiyor? BASIN BİLDİRİSİ 26 Şubat 2013 GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÜÇGÜN HASTALIKLI HAYVANLARIN KESTİREREK İNSANLARA SATILARAK YEDİRİLMESİ İLE İLGİLİ UYGULAMASI Gıda güvenirliği, denetimleri ve mevzuat uygulamaları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkisindedir. Bilindiği üzere 2012 yılının sonbahar döneminde Güney ve Güneydoğu illerimizde özellikle de Adana ilimizde Halk sağlığını direkt ve geniş çaplı etkileyebilecek “ÜÇGÜN HASTALIĞI” ‘ndan dolayı, Bakanlığın 21.02.2013 tarih ve 15373 sayılı cevabi yazısındaki verilere göre “Adana ilinde, İl Müdürlüğümüz tespitlerine göre Üçgün hastalığından 250 köyde, 802 yetiştirici etkilenmiştir. Bu yetiştiricilerimizin 1.567 baş hayvanı ölmüş, 404 hayvanı kesime sevk edilmiştir. Mezbahaneler da görev yapan resmi veteriner hekimlerce kesime gelen tüm hayvanların kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri gıda güvenirliliği açısından risk denetimine tabi tutulmuş ve herhangi bir risk unsuru içermeyen karkasların tüketime sunulmasına izin verilmiştir”. Denilmektedir. Buradan anlaşıldığı üzere 404 adet hastalıklı hayvan kesime gönderilerek market reyonlarında üzerinde hiçbir uyarıcı etiket konulmadan gıda değeri düşmüş ve hastalıklı olan etler, normal etmiş gibi insanlarımıza satılmıştır. Gıda güvenirliğini sağlamakla yetkili olan Bakanlığın uyarıcı hiçbir ibare bulunmadan, hastalıklı etlerin halkımıza satılması etik olmayan bir durumdur. Bundan sonra Bakanlığın ve bağlı Adana Gıda, Tarım ve İl Müdürlüğünün gıda denetimi uygulamaları da ayrıca mercek altına alınmalıdır. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur. Hasan Hüseyin BAYRAM Fehmi KİRAZ Genel Sekreter Genel Başkan