HAKKIMIZDA / FAALİYET RAPORLARI



TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ 54. DÖNEM FAALİYET RAPORU (2008-2009)

1 Nisan 2006 Tarihinde gerçekleşen Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliğinin 53. Olağan Genel Kurul toplantısında yapılan seçimde, Yönetim Kurulunu oluşturmak için; Fehmi KİRAZ, Üzeyir YÜREKLİ, Mehmet BİLİR, İsmail AKBULUT, Mustafa BOZKURT, Dr. Erkan İÇÖZ, Hasan Hüseyin BAYRAM, Bayram ÖZDEMİR, Haydar Ufuk KALE , Denetleme Kuruluna; Burak IŞIK, Oğuzhan FAKILI, Durmuş ERDURMUŞ , Haysiyet Divanına; Dr. Vehbi ESER, Bahattin BOZKURT, Osman KABACAOĞLU, Danışma kurulu Üyeliklerine; Prof. Dr. Rasih DEMİRCİ, Ali KÖMÜRCÜ, Rıza RENÇBEROĞLU, Ali GÜNGÖR, Prof. Dr. Orhan ARSLAN, Nail ÇELEBİ, Murat YILMAZ, Halil BİLİCİ, Ramazan TEKELİ, Prof. Dr. M. Turgut TOPBAŞ, Prof. Dr. Neşet ASLAN, Prof. Dr. Mehmet PEMBECİ, Prof. Dr. Saim BOZTEPE, Prof. Dr. Ahmet ÖZÇELİK, Doç. Dr. Hamit AYANOĞLU, Yavuz KOCA, Emre KUTKAN, Dr. Hayriye KEÇECİ, Ali ERGÖRÜN, Nurettin DEMİRKOL, Alptekin İLGÜN, Hikmet KARAÇAY, Rüstem COŞKUN, Hüseyin BÜYÜKŞAHİN, M. Ali ÜNAL seçilmişlerdir. Yönetim Kurulunu oluşturmak için seçilen üyeler .05.2008 tarihinde toplanarak kendi aralarında görev bölümü yapmışlardır. Birliğin 54. dönem faaliyetlerini sürdürmek için Yönetim Kurulu; 

Genel Başkan : Fehmi KİRAZ

Genel Başkan Yardımcısı : Hasan Hüseyin BAYRAM

Genel Sekreter : Dr. Erkan İÇÖZ

Genel Muhasip : Haydar Ufuk KALE

Yönetim Kurulu Üyeleri : Mehmet BİLİR

Üzeyir YÜREKLİ

İsmail AKBULUT

Bayram ÖZDEMİR

Mustafa BOZKURT

şeklinde oluşmuştur.

Yönetim Kurulumuz, dönem boyunca herhangi bir değişiklik olmadan, uyum içerisinde, Yasalar, Tüzük ve Genel Kurulun verdiği yetkiler çerçevesinde görevini sürdürmüştür. Yasalar, Tüzüğümüz ve Genel Kurulumuzun verdiği yetkiler çerçevesinde Tüzüğümüzün gereği olan faaliyetleri sürdürmede; Türkiye tarımının daha ileri gitmesi için fikirler geliştirmek, fikirlerimizi icraata dökmenin yollarını aramak ve uygulamak, başta Birlik üyelerimiz olmak üzere meslektaşlarımızın maddi ve sosyal imkânlarının geliştirilmesi için çalışmalarda bulunmak ana çalışma konularımız olmuştur. Yönetim Kurulumuz “ Ekonomik, kültürel, sosyal ve siyasi yönden bağımsız, tüm tarımsal alt yapı sorunlarını halletmiş, tarımsal üretim ve verimlilikte dünya ile rekabet edebilen ve dünyada lider bir Türkiye için Birliğimiz çatısı altında , hep birlikte çalışmayı” kendisinin düsturu olarak kabul ederek faaliyetlerine yön vermiştir.

Daha önceki dönemlerde yapılan çalışmalar incelenerek, her şeyi yeniden başlatmak yerine başlatılan çalışmaları daha etkin bir şekilde sürdürmek, mümkün görülen alanlarda da yeni çalışmalar başlatmak; bunları yaparken de üyelerimizin mümkün olduğunca katılımcı olmasını sağlamakta gayret sarf edilmiştir. Üyelerimizin Birlik faaliyetlerine katılımının sağlanmasında; konuları ve sorunları tartışmak ve doğru neticeye göre birlikte icraat yapmak esas alınmış, talimatçılık ve sorumluluk üstlenmeden talepte bulunma gayretlerine itibar edilmemiştir. Bu tercih şeklimiz; birkaç üyemizin Birlik yakın çevresinden ayrılmasına neden olmuşsa da daha sonra bu kardeşlerimizin aramıza geri dönmesini, katılımcı üye sayısının daha da artmasını sağlamıştır. Ancak her şeye rağmen üyelerimizin çalışmalara katılımının istenilen seviyede olduğunu söylemek mümkün değildir. Ancak Birlik yönetimine talip olduğumuzda vaat ettiğimiz “ Birlikte Birlik Olma” sözü yerine getirilmeye çalışılmıştır. Dönem içerisinde ü yelik için Birliğimize yapılan müracaatlar Üye Kayıt ve Kabul Komisyonumuzca değerlendirilmiş ve 2008-2010 yılları arasında Yönetim Kurulumuzun değişik tarihlerdeki kararlarıyla 50 meslektaşımız Birliğimize yeni üye olarak kaydedilmiştir.

Dönemimiz içindeki çalışmalarımız hakkında aşağıda başlıklar halinde ve özet olarak bilgi verilmiştir.  

KONFERANS, PANEL ve SEMPOZYUMLAR

  1. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği'nin 70. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerle kutlanmıştır. Bu etkinlikler kapsamında; 9 Mayıs 2009 tarihinde düzenlenen “Ekonomik Krizin Tarım Sektörüne Etkileri” konulu panelde, küresel mali kriz ve tarım sektörüne etkileri ile krizden çıkış için yapılması gerekenler etraflıca değerlendirilmiştir. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr. Ahmet ÖZÇELİK tarafından yönetilen panele TÜGEM Genel Müdürü Ali KARACA, A.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan GÜNEŞ, Hazine Müsteşarlığı Tarım Dairesi Başkanı Dr. Ahmet Levent YENER ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin MERMER konuşmacı olarak katılmışlardır.
  2. Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, İl ve Kurum temsilcilerimiz ile konu uzmanlarının katılımı ile 04-06 Aralık 2009 tarihinde Antalya’da Çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştayda; Havza Bazlı Destekleme Modeli, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Yeniden Yapılandırılması ve Ziraat Mühendisliği Mesleğinin Durumu ve Geleceği ile İlgili Neler Yapılabilir konularında üç grup oluşturulmuş ve hazırlanan grup raporları ilgili yerlere ve basına verilmiştir. 
  3. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği' nin 71. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında; 24 Nisan 2010 tarihinde Genel Merkezimiz ve Konya Şubemiz tarafından düzenlenen “Türk Tarımı Nereye Gidiyor?” konulu panel düzenlenmiştir. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr. Mevlüt MÜLAYİM tarafından yönetilen panele, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr. Sait GEZGİN, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Eski Müsteşarı Doç. Dr. Hamit AYANOĞLU ve Konya Karaman Sulama Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Şaban GÜVEN konuşmacı olarak katılmışlardır.

BİRLİK FAALİYETLERİNİN ETKİNLİĞİNİN SAĞLANMASI VE ÜYELERİMİZİN ETKİNLİKLERE KATILIMININ SAĞLANMASINA YÖNELİK FAALİYETLER

  1. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliğinin 70. Kuruluş Yıldönümünde, Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Türk Tarımına 30 yıldır hizmet veren meslektaşlarımıza “ 30 Yıl Hizmet Plaketleri ” verilmiştir.
  2. 2008 ve 2009 yılı sosyal etkinlikler programı kapsamında Başkent Öğretmen Evinde İftar Yemeği düzenlenmiştir.
  3. 2008 ve 2009 yılı sosyal etkinlikler programı kapsamında Haymana Yolu üzerinde bulunan Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Deneme Çiftliğinde, her iki yıl “ Piknik” düzenlenmiştir.
  4. Üyelerimizin kullanımına sunulması bakımından 2010 Yılı için Ajanda bastırılarak meslektaşlarımıza ulaştırılmıştırAnkara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yönetim Kurulu kararı ile Fakültede Birliğimiz Öğrenci Temsilciliği kurulmuştur .
  5. Birliğimiz bünyesinde Bilim Komisyonu kurulmuş ve aktif olarak çalışması sağlanmıştır.

İSTİŞARE VE DEĞERLENDİRME TOPLANTILARI - CUMARTESİ SOHBET TOPLANTILARI

A-İSTİŞARE TOPLANTILARI:

  1. Ankara'da Kurum Temsilcilerimizle 09 Haziran 2009 tarihinde Değerlendirme Toplantısı yapılmıştır.
  2. Birliğiniz Kadın Kolları Komisyonu tarafından 22 Kasım 2008 tarihinde sohbet toplantısı düzenlenmiştir.
  3. Birliğimizin 70. yıldönümünde; tüm Şube Başkanlıkları ve İl temsilcilerini 09 Mayıs 2009 tarihinde Ankara'ya davet ederek yapılacak çalışmalara ilişkin görüş ve önerilerinin değerlendirildiği bir “ İstişare Toplantısı” yapılmıştır.
  4. Ankara'da Kurum Temsilcilerimizle 21 Nisan 2010 tarihinde Değerlendirme Toplantısı yapılmıştır.

B- GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ:

Geleneksel hale gelen “Cumartesi Sohbetleri” kapsamında aşağıdaki toplantılar yapılmıştır.  

  1. "Kimyevi Gübre Hareketleri" konulu toplantımızda Kadir TOSUN sunum yapmıştır (21 Mayıs 2008).
  2. "Tarım ve Ziraat Mühendisliği" konulu toplantımızda Ramazan TEKELİ sunum yapmıştır (29 Kasım 2008).
  3. "Yeni Dünya Düzeni'nde Türkiye'nin Rolü" konulu toplantımızda Birliğimiz Eski Genel Başkanı Ali KÖMÜRCÜ sunum yapmıştır (27 Aralık 2008).
  4. "Türkiye Süt Sektöründe Yeni Bir Model" konulu toplantımızda Dr. Nurullah ÖZCAN (24 Ocak 2009).
  5. 21. Yüzyılda Türk Milliyetçiliği ” konulu toplantımızda Denizcilik Eski Müsteşarı Dr. Mustafa KORÇAK sunum yapmıştır (03 Şubat 2009).
  6. "İtalya (Tarım Turan Etrüsk)" konulu toplantımızda Dr. Ahmet SAYLAM sunum yapmıştır (24 Şubat 2009).
  7. “Son Gelişmeler Işığında Açılım ile Türkiye Nereye Gidiyor?” konulu toplantımızda Prof. Dr. Özcan YENİÇERİ sunum yapmıştır (02 Ocak 2010).

GÖRSEL VE YAZILI BASIN FAALİYETLERİ

Birlik Genel Başkanımız farklı tarihlerde farklı ulusal televizyon kanallarında programlara katılarak, güncel tarımsal konularda Birlik görüşlerini aktarmıştır. Ayrıca yine güncel tarım konularında farklı dergi ve gazetelerde mülakatlar yayınlanMeslektaşlarımızın mesleki konulardan ve Birlik faaliyetlerinden haberdar olmasının sağlanması amacıyla süreli yayınlar çıkarılmaya devam edilmiştir. 1939 yılından bu yana yayın hayatını sürdürmekte olan ve bu alanda en uzun süre yayınlanmakta olan tek bilimsel dergi unvanını taşıyan " Ziraat Mühendisliği " dergisinden 6 ayda bir olmak üzere 3 adet çıkartılmıştır.

Tarım alanında güncel haberlere ağırlık veren ilk dergi olan ve 2001 yılından itibaren yayın hayatına devam eden " Türk Ziraat Haber " bülteninden 3 ayda bir olmak üzere 6 adet çıkartılarak meslektaşlarımız ve ilgili birimlere ulaştırılmıştır.

EĞİTİM FAALİYETLERİ

  1. Birliğimiz Prof. Dr. Orhan DÜZGÜNEŞ toplantı salonunda üyelerimiz ve öğrenciler için muhtelif tarihlerde 8 kez genel ve KPDS sınavına yönelik İngilizce Kursları düzenlenmiştir.
  2. Birliğimiz Prof. Dr. Orhan DÜZGÜNEŞ toplantı salonunda 24 Ağustos–11 Eylül 2009 ve 07-25 Aralık 2009 tarihlerinde iki kez Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Eğitimi düzenlenmiş toplam 35 katılımcı belge almıştır.
  3. Birliğimiz Prof. Dr. Orhan DÜZGÜNEŞ toplantı salonunda 29-31 Ekim 2009 tarihlerinde AB Hibeleri İçin Proje Teklifi Hazırlama (PCM-Proje Yönetim Döngüsü) Eğitimi düzenlenmiştir.

 

DİĞER FAALİYETLER

  1. Birliğimiz ve Vakfımızın Genel Başkanlığını yapan Prof. Dr. Orhan DÜZGÜNEŞ Hocamızın vefat tarihi olan 27 Haziran tarihlerinde Birliğimiz üyesi olup ahirete irtihal eden meslektaşlarımızın kabir ziyaretleri yapılmış ve anma programı kapsamında Birliğimizde Yasin-i Şerif okutularak Hatim Duası yapılmıştır.
  2. Merhum Muhsin YAZICIOĞLU için 11 Nisan 2009 tarihinde Mevlid-i şerif okutulmuştur.
  3. Birliğimizin de aralarında bulunduğu 123 sivil toplum kuruluşundan oluşan Türk Dayanışma Konseyi üyesi sivil toplum örgütleri tarafından, Uygur Türkleri 'nin katliama tabi tutulmalarını protesto ederek Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bırakılmıştır.

KATILIM SAĞLANAN ÇALIŞMALAR, GÖRÜŞLER, YAZIŞMALAR VE BASIN BİLDİRİLERİ

GÖRÜŞLER

  1. Zirai karantina inspektör yönetmelik taslağı ile ilgili görüş.
  2. Zirai karantina yönetmelik taslağı ile ilgili görüş.
  3. Zirai Mücadele ve Zirai karantina Yönetmelik taslaklarında yer alan Reçete Yazma hakkında görüş.
  4. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı Taslağı Hakkındaki Görüş.
  5. Tohumculuk Kanunu ve Biyoteknolojik Ürünler Konusunda Birliğimiz Görüşü
  6. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Yeniden Yapılandırılmasına Dair Birliğimiz Görüşleri.
  7. Biyogüvenlik yasa tasarısı ile ilgili görüş.

BASIN BİLDİRİLERİ

  1. Buğday Taban Fiyatları ile ilgili basın bildirisi . 02 Haziran 2008
  2. Fındık ile ilgili basın bildirisi . 11 Haziran 2008
  3. Pamuk ile ilgili basın bildirisi . 08 Eylül 2008
  4. Gıda Denetiminde Yetki Kargaşası ile ilgili basın bildirisi. 24 Eylül 2008
  5. Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı ile ilgili basın bildirisi. 0 4 Ekim 2008
  6. Mazot Fiyatları i le ilgili basın bildirisi . 10 Ekim 2008
  7. Dünya Gıda Günü i le ilgili basın bildirisi . 16 Ekim 2008
  8. Erozyonla Mücadele i le ilgili basın bildirisi . 20 Kasım 2008
  9. Mazot Fiyatları i le ilgili basın bildirisi . 27 Kasım 2008
  10. Zirai Öğrenimin 163 üncü Yıldönümü i le ilgili basın bildirisi . 10 Ocak 2009
  11. Dünya Çiftçiler Günü i le ilgili basın bildirisi . 14 Mayıs 2009
  12. Dünya Süt Günü i le ilgili basın bildirisi . 21 Mayıs 2009
  13. Mayınlı Arazilerle i le ilgili basın bildirisi . 25 Mayıs 2009
  14. Ekonomik Kriz Önlem Paketi Çiftçiler Yine Unutulması ilgili basın bildirisi. 4 Haziran 2009
  15. Buğday Taban Fiyatları ile ilgili basın bildirisi . 04 Haziran 2009
  16. Buğday ile ilgili basın bildirisi . 4 Temmuz 2009
  17. Pamuk ile ilgili basın bildirisi . 25 Eylül 2009
  18. Dünya Gıda Günü i le ilgili basın bildirisi . 16 Ekim 2009
  19. GDO Yönetmeliği i le ilgili basın bildirisi . 27 Ekim 2009
  20. Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi i le ilgili basın bildirisi . 02 Kasım 2009
  21. GDO Yönetmeliği i le ilgili basın bildirisi . 20 Kasım 2009
  22. Havza Bazlı Üretim ve Destekleme Modeli Basın Bildirisi. 17 Aralık 2009.
  23. Ziraat Mühendisliği Mesleğinin Durumu ve Geleceği İle İlgili Neler Yapılabilir Zirai Öğrenimin 164. Yıldönümü Basın Bildirisi. 09 Ocak 2010
  24. Et Fiyatları ile ilgili basın bildirisi. 28 Nisan 2010

KATILIM SAĞLANAN ÇALIŞMALAR

  1. Üyesi bulunduğumuz Türk Dayanışma Konseyi etkinliklerine katılım sağlanmıştır.
  2. 2008 ve 2009 yıllarında TKB Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Tarımsal Mekanizasyon Kurulu toplantısına (Antalya ve Isparta) katılım sağlanmıştır.
  3. 2008 ve 2009 yıllarında Ankara'da düzenlenen “AGROTEC Tarım Fuarı”na katılım sağlanmıştır.
  4. 2008 ve 2009 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi eğitim ve öğretim mezuniyet törenlerine iştirak edilerek, dereceye giren bölüm öğrencilere hediye verilmiştir.
  5. 20 Haziran 2008 tarihinde Ankara'da yapılan Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına alınması ve İzlenmesi Hakkındaki Yönetmelik Taslağı konulu toplantıya Birliğimiz Denetleme Kurulu Üyesi Durmuş ERDURMUŞ katılmıştır.
  6. 15-17 Ekim 2008 tarihinde Ankara'da yapılan “Kırsal Alanda Kadın Çalıştayına” Birliğimiz üyeleri Mustafa Serdar KÖKSAL, Nezaket CÖMERT, Hatice BİLGİN ve Sevil SIRAKAYA katılmıştır.
  7. 17 Aralık 2008 tarihinde düzenlenen “Türkiye Tarımsal Üretiminde Çapraz Uyumun (İyi Tarım ve Çevre Koşulları) Geliştirilmesi” toplantısına Birliğimiz Genel Başkanı Fehmi KİRAZ, Yönetim Kurulu Üyemiz Mustafa BOZKURT ve Denetleme Kurulu Üyemiz Oğuzhan FAKILI katılmıştır.
  8. 23 Şubat 2009 tarihinde Ankara'da düzenlenen “Rio Sözleşmeleri Kapsamında Türkiye'nin Kapasitesinin Değerlendirilmesi” Proje Başlangıç Toplantısına Birliğimiz Genel Sekreteri Dr. Erkan İÇÖZ katılmıştır.
  9. 08-13 Mart 2009 tarihinde Antalya'da düzenlenen “Proje Değerlendirme Toplantıları”na Birliğimiz Antalya Şube Başkanı Nurettin DEMİRKOL katılmıştır.
  10. 14-15 Mayıs 2009 tarihlerinde Eğe İşadamları Derneği tarafından 14-15 Mayıs 2009 tarihlerinde düzenlenen “Projem Bölgem İçin” toplantısına Birliğimiz Manisa İl Temsilcisi Osman KALPAK katılmıştır.
  11. Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından 28 Ekim 2009 tarihinde düzenlenen “Kırmızı Et Toplantısı”na Birliğimiz Üyesi Mehmet Salih KARAÇALTI katılmıştır.
  12. 03-06 Aralık 2009 yılında Antalya'da düzenlenen “GROWTECH EURASIA 2009 Fuarı”na katılım sağlanmıştır.
  13. 11 Ocak 2010 tarihinde düzenlenen “Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Çalışma Toplantısına” Birliğimiz üyesi Mustafa Serdar KÖKSAL katılmıştır.
  14. 19 Ocak 2010 tarihinde TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komiyonun'daki Biyogüvenlik Kanun Tasarısı ile ilgili düzenlenen toplantıya Birliğimiz Genel Başkanı Fehmi KİRAZ ile üyemiz İbrahim İLBEĞİ katılmıştır.
  15. 26 Ocak 2010 tarihinde “Meyve ve Sebze Üretiminde İyi Tarım Uygulamalarının Tanıtım Projesi “ toplantısına üyemiz Dr. Ahmet ERDURMUŞ katılmıştır.
  16. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonun'da 2010 Mart ve Nisan aylarında görüşülen Biyogüvenlik Kanun Tasarısı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yeniden yapılandırılması ve Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı ile ilgili düzenlenen toplantılara Genel Başkan Fehmi KİRAZ katılmıştır.
  17. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Konya Şubesinin 11. Olağan Genel Kurulu 22.02.2010 tarihinde yapılmıştır. Genel Kurula meslektaşlarımız yoğun bir ilgi göstermiştir. Genel Kurula Genel Merkezden Birlik Genel Başkanı Fehmi KİRAZ ve Genel Başkan Yardımcısı H.Hüseyin BAYRAM iştirak etmiştir.

  FAALİYET RAPORLARI Kategorisindeki DiÄŸer BaÅŸlıklar
TÜRK ZİRAAT MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ VAKFI 2009 YILI FAALİYET RAPORU