GDO'LU PİRİNÇ BASIN BİLDİRİSİ 09 NİSAN 2013
09.04.2013

TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ GDO’lu Pirinç BASIN BİLDİRİSİ 09 Nisan 2013 Bitki türüne başka bir canlı türünden gen aktarılması veya mevcut genetik yapıya müdahale edilmesi yoluyla yeni genetik özellikler kazandırılmasını sağlayan biyoteknolojik tekniklere gen teknolojisi; gen teknolojisi kullanarak doğal süreçle elde edilmesi mümkün olmayan yeni özellikler kazandırılmış organizmalara Genetik Yapıları Değiştirilmiş Organizma GDO adı verilmektedir. GDO ların tarımdaki yeri GDO lu üretim yapılan bitkiler dünyada başta mısır, soya, olmak üzere pamuk, kolza, şeker pancarı, patates, domates, çeltik (pirinç), buğday, bal kabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri ve papaya GDO’lu üretilmektedir. Muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun ve karpuz üzerinde çalışılmaktadır. Son günlerde Türkiye’ye giren GDO’lu çeltik ile ilgili çarpıcı ve doğru olmayan bilgiler verilmektedir. Dünya’da GDO’lu çeltik (pirinç) üretimi vardır. İthal edilen çeltiğe GDO’lu soya’dan bulaşma olmuş olabilir, burada sorgulanması gereken durumlar; 1- Gemide insan yiyeceği olarak getirilen çeltiğin yanına neden hayvan yemi olarak getirilen soya koyulmaktadır? 2- Laboratuvar analizinin doğru yapılabilmesi için laboratuara giden pirincin varsa soya tozundan arındırılıp analiz yapılıp doğrular neden Bakanlıkça açıklanmamaktadır? 3- Türkiye insan yiyeceği olarak ithal ettiği soyayı ve mısırı nereden almakta, aldığı ülkelerin toplam soya ve mısır üretimlerinde GDO’lu üretim oranı nedir? Analizler teknik anlamda nasıl yapılmaktadır, laboratuarlarımızda GDO’yu belirleyecek teknik preparatlar var mıdır? TZYMB olarak GDO konusunda büyük sıkıntılarımız olduğunu düşünmekteyiz. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur… Hasan Hüseyin BAYRAM Fehmi KİRAZ Genel Sekreter Genel Başkan
İlgisi olabilecek diğer başlıklar
BU CUMARTESİ SOHBET KONUMUZ: BASINÇLI SULAMA SİTEMLERİ VE SU SORUNU…
ZİRAİ ÖĞRENİMİN BAŞLAYIŞININ 162. YILDÖNÜMÜ BASIN BİLDİRİSİ
TOHUMCULUKLA İLGİLİ TZYMB BASIN BİLDİRİSİ
ZİRAİ ÖĞRENİMİN BAŞLAYIŞININ 162. YILDÖNÜMÜ BASIN BİLDİRİSİ
TOHUMCULUKLA İLGİLİ TZYMB BASIN BİLDİRİSİ
TZYMB BUĞDAY BASIN BİLDİRİSİ
23 NİSAN TÜM ÇOCUKLARIMIZA KUTLU OLSUN
21 OCAK 2013 HAYVANCILIK BASIN BİLDİRİSİ
TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ Hayvancılık ve Halk Sağlığı Nereye Gidiyor? BASIN BİLDİRİSİ 26 Şubat 2013
2013 YILI BİTKİ SAĞLIĞI VE KARANTİNA PROGRAM VE PRENSİPLERİ
TZYMB E-ÜYE
TZYMB E-ÜYE sistemine http://www.tzymb.org.tr/uye adresinden ulaşabilirsiniz.