CUMARTESİ SOHBETLERİ'NİN KONUĞU PROF.DR. NUMAN AKMAN: “TARIMSAL ÜRETİM YAŞAMAKTIR”
11.12.2006
Prof. Dr. Numan AKMAN, “Türkiye yüzölçümü, iklim bölgeleri, ve bilgi birikimi ile tarımsal üretim gücü potansiyeli çok yüksek olan bir ülkedir. Ülkelerin zenginlik kaynakları madenler, tarım ve bilgi'dir. Tarımsal üretim yaşamaktır. Türkiye hayvansal üretimde dünya pazarlarında rekabet gücünü mutlaka artırmalıdır. Bunu için hayvan sayısını azaltmadan üretimde verim ve kaliteyi artırmak zorunludur.” dedi.

 

"Türkiye'nin Hayvansal Üretimi" konulu Cumartesi Sohbetimizin konuğu olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Numan AKMAN  Türkiye’de hayvancılığın mevcut durumu, hayvansal üretim unsurları, üretim politikaları, örgütlenme, ihracat politikası ile dünya pazarlarında rekabet gücünü artırma imkanları konularında çok değerli bilgiler verdi.

 Prof. Dr. Numan AKMAN  konuşmasında özetle; “Tarımsal üretim yaşamaktır. Türkiye çok üretmiyor ancak üretme gücü yüksek olan bir ülkedir. Ülkelerin zenginlik kaynakları  madenler, tarım ve bilgi(teknoloji)’dir. Türkiye yüzölçümü, iklim bölgeleri, ve bilgi birikimi ile tarımsal üretim gücü potansiyeli çok yüksek olan bir ülkedir. Türkiye hayvansal üretimde dünya pazarlarında rekabet gücünü mutlaka artırmalıdır. Bunu için hayvan sayısını azaltmadan üretimde verim ve kaliteyi artırmak zorunludur. Bölgesel üretim planları hazırlayarak, üretim sistemi, genotip ilişkisini kurmalıdır. Türkiye, hayvan hastalıkları ile mücadele programı yerine, hayvan hastalıklarını tamamen yok edecek bir program uygulamalıdır. Üretici örgütlerinin etkinliğini artırarak verimsizliği ortadan kaldırmalı, üreticiler karar aşamasında söz sahibi olmalıdır. Meralardan daha iyi yararlanmak için küçükbaş hayvancılık sisteminde yeni stratejiler belirlemelidir. Ankara Keçisinin dünyaya yayılmasına sebep olan Türkiye’nin keçi varlığının hızla gerilemesi düşündürücüdür. Türkiye kırmızı et üretim kompozisyonunda küçükbaş hayvancılığın lehine değişiklik yapmalıdır, çünkü marjinal alanlar ve  meralar küçükbaş hayvancılıkla çok iyi değerlendirilebilmektedir.” dedi.

Katılımcılarca yoğun ilgi gösterilen sohbette Birliğimiz Yönetim Kurulu da hazır bulundu ve toplantı 3 saatten fazla sürdü.Katılımcılar, Prof. Dr. Numan Akman’ın vermiş olduğu bilgilerin bölümlere ayrılarak değişik başlıklar halinde ileri bir tarihte tekrar sohbet konusu edilmesini istediler.

 

 

İlgisi olabilecek diğer başlıklar
GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİNİN İLK KONUĞU DEVLET ESKİ BAKANI SAYIN ÜNAL ERKAN OLDU GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ- İYİ TARIM UYGULAMALARI GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİMİZİN İKİNCİSİ 18 KASIM 2006 TARİHİNDE YAPILDI GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ- TÜRK DÜNYASI ÜZERİNE GEZİ NOTLARI GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ-TÜRKİYE’DE TOHUM SERTİFİKASYONU CUMARTESİ SOHBETLERİMİZİN KONUĞU PROF.DR.ŞAHABETTİN ELÇİ: “ŞARAMPOL HAYVANCILIĞI İLE TÜRKİYE BİR YERE GİDEMEZ…” GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ-TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNU UYGULAMALARI GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ-TÜRKİYE MOZAİK Mİ? CUMARTESİ SOHBETLERİ: TÜRKİYE MOZAİK Mİ? GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ-TÜRKİYE ARICILIĞI CUMARTESİ SOHBETLERİ BAŞLIYOR... BU CUMARTESİ SOHBET KONUMUZ: BASINÇLI SULAMA SİTEMLERİ VE SU SORUNU… BU CUMARTESİ SOHBET KONUMUZ: KIRSAL KALKINMA VE FİNANSA ULAŞIM... CUMARTESİ SOHBETİ: TARIMSAL ARAŞTIRMALARIN DÜNÜ BUGÜNÜ… CUMARTESİ SOHBETİ: ISLAHÇI HAKLARI VE UPOV... CUMARTESİ SOHBETİ:TOHUMCULUK KANUNU.. CUMARTESİ SOHBETİ: BEDEN DİLİ VE MÜZAKERE TEKNİKLERİ… CUMARTESİ SOHBETİ: GIDA KATKI MADDELERİ.. CUMARTESİ SOHBETİ: TÜRK KÜLTÜRÜNDE ALEVİLİK-BEKTAŞİLİK.. CUMARTESİ SOHBETİ: KURULUŞUNUN 75.YILINDA YÜKSEK ZİRAAT ENSTİTÜSÜ.. CUMARTESİ SOHBETİ: KÜRESELLEŞME VE İŞBİRLİKÇİLİK.. GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ: ALİ KÖMÜRCÜ GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ: ALİ KÖMÜRCÜ GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ: Dr. MUSTAFA KORÇAK (DENİZCİLİK E. MÜSTEŞARI) GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ: Dr. MUSTAFA KORÇAK (DENİZCİLİK E. MÜSTEŞARI) GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ: Dr. AHMET SAYLAM GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ: ''SON GELİŞMELER IŞIĞINDA AÇILIM İLE TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR?" Prof.Dr. Özcan YENİÇERİ GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİ: ''SON GELİŞMELER IŞIĞINDA AÇILIM İLE TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR? CUMARTESİ SOHBETLERİNDE ARAŞTIRMACI YAZAR MÜFİT ÖNER KONUK CUMARTESİ SOHBETLERİNDE ARAŞTIRMACI YAZAR KADİR TOSUN KONUK CUMARTESİ SOHBETLERİNDE PROF. DR. SAMİ DANIŞMAN VE ORUÇ OKTAY ERMİŞ KONUK PROF. DR. MEVLÜT KARAKAYA CUMARTESİ SOHBETLERİNDE GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETİNİN KONUĞU DOÇ. DR. MEHMET AKİF OKUR SADIK ASLAN CUMARTESİ SOHBETLERİNDE GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİNİN İLK KONUĞU DEVLET ESKİ BAKANI SAYIN ÜNAL ERKAN OLDU GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETLERİNİN İLK KONUĞU DEVLET ESKİ BAKANI SAYIN ÜNAL ERKAN OLDU CUMARTESİ SOHBETLERİMİZİN KONUĞU PROF.DR.ŞAHABETTİN ELÇİ: “ŞARAMPOL HAYVANCILIĞI İLE TÜRKİYE BİR YERE GİDEMEZ…” Konuğumuz Prof. Dr. Ümit ÖZDAĞ GELENEKSEL CUMARTESİ SOHBETİNİN KONUĞU DOÇ. DR. MEHMET AKİF OKUR Konuğumuz Azerbaycan Milletvekili Ganire PAŞAYEVA HUBUBAT ÜRETİMİNİN DÜŞECEĞİ KESİN DEĞİL HUBUBAT ÜRETİMİNİN DÜŞECEĞİ KESİN DEĞİL SONBAHAR KURAKLIĞININ TAHIL ÜRETİMİNE OLAN ETKİLERİYLE İLGİLİ RAPORU YAYINLIYORUZ TARIMSAL ÜRETİMDE YENİ BOYUT: HASSAS TARIM… PAMUK FİYATLARI PAMUK ÇİFTÇİSİNİ ÜRETİMDEN VAZGEÇİRİYOR HAVZA BAZLI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ BASIN BİLDİRİSİ


Bu Habere Ait Yorumlar
Henüz yorum kaydedilmemiş..
LÜTFEN YORUMUNUZU YAZINIZ
Konu
Adınız Soyadınız
E Posta Adresiniz
Yorumunuz
3 * 1 = ?
TZYMB E-ÜYE
TZYMB E-ÜYE sistemine http://www.tzymb.org.tr/uye adresinden ulaşabilirsiniz.
İNTERNET - BASINDA TARIM